Becoming Astrid

Wie is de vrouw die Pippi Langkous bedacht?

CANV - vrijdag 29 oktober om 21:22

© KJELL GUSTAFSSON/SVT /VPRO
Biografische film waarin de jonge jaren van de Zweedse schrijfster Astrid Lingren aan bod komen.

De vrouw die Pippi Langkous bedacht kan haast geen muurbloempje zijn geweest. Dat was Astrid Lindgren ook niet, verre van.

Becoming Astrid

Dat blijkt uit Becoming Astrid, een biografische film over de jonge jaren van de schrijfster. De film begint met de oude Astrid. Een brief van een jonge lezer doet haar terugdenken aan haar jeugd. En dan vooral die ene vraag: “Hoe kunt u zo goed schrijven over kind zijn als u zelf nauwelijks kind bent geweest?”

Astrid (Alba August) groeit in de jaren 20 op op het Zweedse platteland. Als tiener gaat ze aan de slag bij een lokale krant. Dan raakt ze zwanger van haar – getrouwde – hoofdredacteur, maar daar laat de jonge Lindgren zich niet door uit het veld slaan.

Becoming Astrid maakt nieuwsgierig naar meer: er valt zo veel te vertellen over Lindgrens leven, dat Pippi Langkous nog niet eens aan bod komt. Volop voer voor een vervolg dus.

Astrid Lindgren

Pernille Fischer Christensen schreef het scenario van Becoming Astrid samen met haar man, Kim Fupz Aakeson. Christensen kreeg het idee toen ze een krantenartikel over Astrid Lindgren las. Dat stuk beschreef de jonge jaren van de schrijfster, waarin ze van Zweden naar Denemarken verhuisde. Aakeson is niet alleen scenarioschrijver. Hij schrijft ook kinderboeken, net als hoofdpersoon Astrid Lindgren.

Meer over