Bergman Island

Vicky Krieps en Tim Roth laten zich inspireren in Bergman Island

NPO 2 - vrijdag 8 december om 00:08

© Les Films du Losange
Een stel reist in Bergman Island naar het Zweedse eiland waar regisseur Ingmar Bergman woonde om inspiratie te vinden voor hun eigen films. Allebei beleven ze deze heilige grond voor cineasten op hun eigen manier.

Er lijkt geen betere plek om inspiratie op te doen voor een filmscript dan die waar een van de invloedrijkste regisseurs aller tijden jarenlang woonde en werkte. Daarom gaan filmmakers Tony (Tim Roth) en Chris (Vicky Krieps) naar het Zweedse eiland Fårö, dat onlosmakelijk verbonden is met Ingmar Bergman.

Bergman Island

Terwijl het koppel daar werkt en ronddwaalt, beginnen de grenzen tussen het script van Chris en de werkelijkheid steeds minder duidelijk te worden.

Regisseur Mia Hansen-Løve staat bekend om haar semi-autobiografische films en in Bergman Island reflecteert ze op haar kunstenaarschap. Daarbij richt ze zich, zoals veel van Bergmans drama's dat ook doen, op de gecompliceerde dynamiek van menselijke verhoudingen. Dat doet ze met verwijzingen naar Bergmans werk, maar met een minder zware toon.

Het is dan ook geen vereiste om een Bergman-liefhebber te zijn om dit mooie, ingetogen drama te waarderen.

Mia Hansen-Løve

Voor de relatie tussen Chris en Tony haalde Mia Hansen-Løve inspiratie uit haar eigen relatie met filmmaker Olivier Assayas. Ze waren vijftien jaar samen.

Oorspronkelijk zouden Greta Gerwig en John Turturro de hoofdrollen spelen in Bergman Island, maar dat ging niet door. Gerwig werd vervangen door Vicky Krieps en Turturro door Owen Wilson. Vlak voor de opnames liet Owen Wilson het afweten. Daarom werd in de zomer van 2018 de helft van de film opgenomen zonder acteur voor de rol van Tony. De tweede helft werd een jaar later opgenomen, toen Tim Roth gestrikt was voor de rol.

Meer over