Beverly Hills Cop

Beverly Hills Cop: Murphy had mazzel

Eén - vrijdag 21 december om 23:10

© AGENTUR: DOMINO Presseagentur Mu

In Beverly Hills Cop, een klassieker onder de actiecomedy’s, draait alles om de bijdehante Axel Foley.

Wat doet een bijdehante zwarte jongen met een brakke  oude Chevrolet in het rijke en hoofdzakelijk blanke Beverly Hills?

Beverly Hills Cop

Die jongen is Axel Foley (Eddie Muprhy), een politieagent uit Detroit. Hij is in Beverly Hills omdat zijn chef hem op vakantie heeft gestuurd. Axel was liever aan het werk gebeleven: zijn partner is vermoord en hij wil de daders pakken.

Hij is niet in Californië om aan het strand te liggen. Axel is vanuit Detroit naar het westen getrokken om op eigen houtje achter de moordenaars van zijn collega aan te gaan.

De zo beschaafde plaatselijke politie moet in Beverly Hills Cop behoorlijk wennen aan hun vuilbekkende tijdelijke collega.

Roem

Beverly Hills Cop betekende in 1984 de doorbraak als acteur voor Eddie Murphy. Tot dan toe was Murphy al wel bekend als stand-upcomedian in New York en als vaste gast in de satirische talkshow Saturday Night Live. De echte roem kwam pas door deze film.

Dat was een typisch gevalletje 'op het juiste moment op de juiste plek'. Eigenlijk zou Sylvester Stallone de rol van Axel Foley gaan spelen. Hij trok zich terug omdat hij het niet eens was met de verhouding tussen actie en humor in de film.

Meer over