Bumperkleef

Bumperkleven pakt voor Jeroen Spitzenberger niet zo goed uit

NPO 3 - maandag 8 augustus om 20:21

© filmdepot.nl/api
Een automobilist krijgt het aan de stok met de bestuurder bij wie hij bumperkleeft.

Uit onderzoek van een verzekeringsmaatschappij bleek in 2021 dat bijna 60 procent van de mensen zich ergert aan bumperklevers.

Bumperkleef

Hans (Jeroen Spitzenberger) weet heus ook wel dat zijn bumperkleverij fout is (hij zat niet veel eerder zelf nog te schelden op een bumperklever), maar hij heeft haast en de bestuurder van het witte bestelbusje voor hem rijdt gewoon als een natte krant.

Als de twee elkaar even later in een tankstation treffen, eist die automobilist (Willem de Wolf) excuses, maar Hans weigert. Dat had hij beter niet kunnen doen.

Vanaf dat moment is de – bijzonder vasthoudende – man uit op wraak. En hij gaat bijzonder ver om dat te bewerkstelligen.

Regisseur Lodewijk Crijns houdt het tempo in Bumperkleef hoog en voert de spanning steeds verder op. Hoewel de structuur weinig origineel is werkt dat hier prima, mede dankzij de effectieve actiescènes en het prima acteerwerk.

Jeroen Spitzenberger

Hoewel hij een groot deel van Bumperkleef ‘gewoon’ achter het stuur van een auto zit, waren de opnames toch hard werken voor Jeroen Spitzenberger.

Deels mentaal: de acteur wilde het hele script uit zijn hoofd kennen, niet alleen zijn eigen tekst. Daarnaast was het fysiek lang niet altijd eenvoudig:

“Rennen, springen, vallen, klimmen, worstelen en uit een auto hangen en dat alles tijdens een bloedhete zomer. Ter voorbereiding moest ik dus naar de sportschool. Niet om Rambo te worden, maar omdat je gewoon écht fit moet zijn voor zo'n project”, vertelde Spitzenberger op de site van het Nederlands Film Festival.

Meer over