Cats

Taylor Swift haalt de kat in zichzelf naar boven in musicalfilm Cats

NET 5 - vrijdag 29 december om 14:42

© Universal Pictures
Deze verfilming van de musical Cats was een van de meest besproken films van 2019. En een van de grootste flops van het jaar.

De voortekenen waren zo goed voor Cats. Een megasuccesvolle musical van levende legende Andrew Lloyd Webber, met een Oscarwinnende regisseur en een cast om je vingers bij af te likken. Dat moet toch haast wel een topfilm opleveren?

Cats

Nou niet dus. Al toen de eerste trailer verscheen ging het mis. Mensen hadden bijna alleen maar aandacht voor de rare, half geanimeerde, kattenpakjes die de acteurs droegen. En terecht: het is een bizar gezicht.

Toen Cats uiteindelijk in de bioscopen verscheen, werd het niet bepaald beter. In tegendeel zelfs. Critici sabelden de film en masse neer. Het acteerwerk vonden ze ondermaats, de verhaallijn te dun voor een film van twee uur.

Dat grote sterren als Idris Elba, Judi Dench, Jennifer Hudson, James Corden en zelfs Taylor Swift de zingende katten spelen mocht niet baten. Het blijven zingende katten.

Tom Hooper

In april 2020 publiceerde website The Daily Beast een artikel over het productieproces van Cats. Daarin kwamen mensen die de special effects voor de film hadden gemaakt aan het woord. Volgens hen hadden ze na het verschijnen van de trailer maar vier maanden de tijd om de hele film af te maken. En dat terwijl ze zes maanden aan die tweeënhalve minuut durende trailer hadden gewerkt. 

Ook vertelden ze dat hun relatie met regisseur Tom Hooper tijdens het productieproces niet al te best was. Een week na de release van de film werd bekend dat Hooper Cats na de vele slechte recensies opnieuw had gemonteerd. Dat mocht niet baten. De film flopte genadeloos en staat nu bekend als een van de slechtste films ooit gemaakt.

Meer over