Collateral: Tom Cruise is een huurmoordenaar

23 november 2018 12:16 | kijktips | Door Televizier

© DreamWorks Pictures

De doorgewinterde taxichauffeur Max (Jamie Foxx) krijgt in Collateral een absolute ‘bad guy’ als passagier. Vincent (Tom Cruise) heeft hem nodig om hem de stad door te loodsen om een wel heel lugubere reden.

Jamie Foxx speelt in Collateral de taxichauffeur Max. Hij is ambitieus en droomt ervan om ooit een limousinebedrijf te starten.

Collateral

Max is wel wat gewend van zijn klanten, maar wat hij met Vincent (Tom Cruise) meemaakt is toch nieuw voor hem. Vincent belooft hem een flinke smak geld als Max hem de hele nacht door de stad heen loodst. Max neemt de klus aan en ontdekt dan dat hij met een huurmoordenaar te maken heeft.

Max moet hem in Collateral langs al zijn klussen brengen. En dan duurt zo'n nacht erg lang. Dat Vincent hem er goed voor betaalt, maakt het er voor Max niet per se beter op.

Verrassende rol

Tom Cruise is bepaald niet onbekend met het actiegenre, maar speelt zelden de ‘bad guy'. Cruise is in films altijd de grote held of de redder in nood. In Collateral is hij dus wel de boef, en dat gaat hem allesbehalve slecht af.

Zijn Vincent is stijlvol, ijskoud en doeltreffend. Precies wat je van een huurmoordenaar verwacht.

Volgens regisseur Michael Mann is Vincent iemand die overal ongemerkt in en uit kan glippen omdat niemand zich hem herinnert. Om zich voor te bereiden op zijn rol – en te oefenen met onzichtbaar zijn – ging Cruise als koerier aan de slag in een druk deel van Los Angeles. Niemand had in de gaten dat Tom Cruise net hun pakje had bezorgd.

Meer over