Cruella

Emma Stone groeit uit tot de beroemde schurk Cruella

NET 5 - zondag 1 oktober om 20:00

© Disney Enterprises
Aartsgemeen is modeontwerpster Cruella de Vil, ook wel bekend als de schrik aller zwart-wit gevlekte puppy’s uit 101 Dalmatie?rs. Maar hoe is de modeontwerpster eigenlijk zo’n monster geworden?

Cruella DeVil is de wrede modeontwerper die er in 101 Dalmatiërs haar levensdoel van maakt een bontjas te maken van 101 schattige dalmatiërpups. Hoe maak je zo’n personage sympathiek?

Cruella

Is dat überhaupt mogelijk? Cruella doet in ieder geval een poging. De film laat zien hoe weesmeisje Estella uitgroeit tot Cruella. Ze is nog maar jong als ze zich aansluit bij de kleine dieven Horace en Jasper.

Jaren later krijgt de modegekke Estella (Emma Stone) haar droombaan aangeboden: ze mag aan de slag bij de gevierde en gevreesde barones Von Hellman (Emma Thompson), de belangrijkste modeontwerper van het Londen van de jaren 70. Hoe langer ze voor haar werkt, hoe meer ze begint in te zien hoe gemeen de barones is.

Dat verhaal zit verpakt in een film die er prachtig uitziet, waarbij vooral de kostuums eruit springen. Thompson en Stone doen dat ook: ze zijn allebei in topvorm.

Emma Stone

De kostuums en haardracht in Cruella zijn prachtig gemaakt, maar toch mist er een iconisch element van het personage: de sigaret in de lange sigarettenhouder. Sinds 2007 verbied Disney roken in de eigen films. Dat vond Emma Stone wel jammer. “Ik keek ernaar uit om Cruella’s groene sigarettenrook te zien, maar dat was niet mogelijk,” vertelde ze aan The New York Times. “Ik wil geen reclame maken voor roken, maar ik wil ook geen reclame maken voor het villen van puppies.”

Meer over