Spektakelstuk XL

De bakkers gaan over de top

NPO 1 - zondag 26 januari om 20:30

© Roland J Reinders / MAX
De bakkers mogen voor het spektakelstuk altijd helemaal losgaan. Nu gaan ze nog een stapje verder met een echte 'over de top-taart'. Ze maken nog twee andere calorieënbommen: een chocoladebombe en een hazelnootrol.

Goede voornemens maken voor januari? Dat is niet zo handig, weet Heel Holland bakt. Aan het eind van de maand zijn de meeste mensen ze alweer vergeten. Vandaar dat de bakkers aan de slag gaan met het thema 'weer niet gelukt'.

Calorieënbom

Geen gezonde baksels voor de lekkerbekken, maar drie ware calorieënbommen. En dat is bijna letterlijk op te vatten, want de kandidaten maken als eerste een chocoladebombe. Dit boltaartje is meestal gevuld met chocolademousse. Maar aangezien het de signatuuropdracht is, gaan de bakkers er hun eigen draai aan geven. Voor het spektakelstuk mogen ze helemaal uitpakken. De naam zegt het al: ze bakken in deze ronde een 'over de top-taart'. Voordat ze hierop losgaan, moeten de kandidaten zich keurig aan het recept van een hazelnootrol houden.

Kunstwerken

Een jaar geleden zat de vorige winnaar Anna Yilmaz nog te zwoegen in de tent. Ze vertelt hoe de aanmelding voor de bakwedstrijd werkt. “Je moet verschillende formulieren invullen. Hierin moet je bijvoorbeeld vertellen van wie je het bakken hebt geleerd en wat je graag maakt. Ook willen de makers graag foto’s van je bakkunstwerken zien.” Korporaal bij de marine Anna sprong een gat in de lucht toen ze hoorde dat ze bij de laatste honderd thuisbakkers hoorde. “Toen ik op zee zat, kreeg ik een e-mail met de boodschap dat ik door was. De wereld was echt te klein toen. Ik heb er de hele week over gedroomd.”

Meer over