De belofte van Pisa

Shahine El-Hamus pakt het pontje

NPO 3 - zondag 18 juli om 20:20

© filmdepot.nl/api
Een talentvolle trompettist verruilt zijn middelbare school in Amsterdam-Noord voor een speciaal muzieklyceum in Zuid. Dat is een hele andere wereld.

In 2017 debuteert de 21-jarige Mano Bouzamour met het boek De belofte. Het wordt het bestverkochte debuut van dat jaar in Nederland. Twee jaar later verschijnt deze verfilming.

De belofte van Pisa

Regisseur Norbert ter Hall paste voor De belofte van Pisa het verhaal hier en daar wat aan, met goedkeuring van Bouzamour.

Samir (Shahine El-Hamus) kan zo goed trompetspelen (in het boek speelt hij piano), dat hij naar een muzieklyceum in het chique Amsterdam-Zuid mag. Hij is de enige leerling van Marokkaanse komaf op de verder volledig witte school.

In het boek komt Samir uit de Diamantbuurt, hier komt hij uit Noord. Zo maakt Ter Hall de scheiding tussen rijk en arm zichtbaar: het IJ ligt tussen de twee groepen in.

Die letterlijke waterscheiding is zeer fotogeniek én een goede manier om te laten zien hoe Samir stukje bij beetje uit Noord wegtrekt.

Mano Bouzamour

Ter Hall veranderde nog meer in De belofte van Pisa. Zo is de seksscène met vier mensen in het boek 'gewoon' een trio.

Schrijver Mano Bouzamour vond dat eigenlijk beter dan wat hij zelf had verzonnen. Voor de volgende druk van zijn boek herschreef hij het bewuste hoofdstuk: ook in De belofte is het triootje sindsdien dus een kwartetje.

Meer over