De mosterd van Meus

Jeroen Meus maakt in De Mosterd van Meus een culinaire trip door Italië

NPO 3 - zondag 25 mei om 20:15

© VRT
Chef-kok Jeroen Meus maakt in De Mosterd van Meus een culinaire trip door Italië. Hij bezoekt onder meer Calabrië, waar zijn Italiaanse collega Max Mariola hem op sleeptouw neemt. Jeroen leert alles over de zogeheten 'cucina povera' oftewel de armeluiskeuken.

Wie aan Italiaans eten denkt, denkt al snel aan pizza en pasta. Maar de keuken van dit land biedt natuurlijk nog veel meer, en dat gaat chef-kok Jeroen Meus ontdekken. Hij ontmoet Max Mariola, een bevlogen keukenprins die in eigen land razend populair is.

Jeroen Meus

Max neemt Jeroen mee op een smaakvolle reis door Calabrië, het hart van de 'cucina povera' oftewel: de armeluiskeuken.

Deze manier van koken ontstond uit de noodzaak om creatief om te gaan met wat er voorhanden was. Hoewel deze kookstijl ontstond in de Middeleeuwen, raakte hij ook na de Eerste en Tweede Wereldoorlog weer enorm in de mode, toen er weinig voedsel te krijgen was.

Minestrone

Een bekend gerecht uit de cucina povera is minestrone, een soep die van oorsprong gemaakt wordt van de restjes die voorhanden zijn.

Wanneer is De Mosterd van Meus op televisie te zien?

Deze aflevering van De Mosterd van Meus is op zondag 25 mei 2025 om 20:15 uur te zien op NPO 3.

Meer over