De prijsknaller

Eva Cleven en Ersin Kiris duiken de woonwinkels in

NPO 3 - vrijdag 15 april om 20:25

© KRO-NCRV
Woonwinkels staan tegenwoordig vol met meubels gemaakt van spaanplaat, een goedkoop materiaal van houtsnippers gemengd met lijm. Duurzaam is het alleen niet; de meubels belanden vaak al na een paar jaar bij het grofvuil. Maar waarom? Dat onderzoeken Eva Cleven en Ersin Kiris in deze slotaflevering van De Prijsknaller.

Een stoel: tien euro. Een tafeltje: vijf euro. Zulke prijzen maken het moeilijk om de meubels in de winkel te laten staan. In deze slotaflevering van De Prijsknaller onderzoeken Ersin Kiris en Eva Cleven verdacht goedkope producten. Met in deze aflevering: de spaanplaat. 

De Prijsknaller

De spaanplaat is een materiaal dat erg makkelijk is om te maken door houtsnippers en lijm te mengen en samen te persen. Het wordt steeds vaker gebruikt en veel mensen zijn te spreken over dit goedkope meubilair, al denkt het milieu er anders over. Doordat een spaanplaat veel minder duurzaam is dan andere materialen, gooien de meesten hun houtsnippermeubels na een paar jaar weg. Door de lijm is het hergebruiken van dit materiaal is lastig; nieuwe spaanplaten maken is veel makkelijker. Het resultaat: brandstapels vol met weggegooide meubels.

Meer over