Edge of Tomorrow: Groundhog Day, maar dan anders

25 oktober 2018 17:45 | kijktips | Door Televizier

© (c) 2013 Warner Bros. Entertainment Inc.- U.S., Canada, Bahamas & Bermuda(c) 2013 Village Roadshow Films (BVI) Limited- All Oth / Courtesy of Warner Bros. Enterta / MKNS

Het idee waar sf-actiespektakel Edge of Tomorrow op gebaseerd is, komt je misschien bekend voor. Het werd al eerder gebruikt, bijvooreeld in de klassieke comedy Groundhog Day.

Technisch gezien is William Cage (Tom Cruise) militair; hij is immers in dienst van het Amerikaanse leger. Hij heeft daar een kantoorbaan en dat wil hij graag zo houden. Een buitenaardse invasie gooit in Edge of Tomorrow roet in het eten: Cage moet naar het front om mee te vechten.

Edge of Tomorrow

Dat gaat hem niet al te best af. Cage is nog maar net aan het front als zijn gebrek aan gevechtservaring hem al opbreekt, hij sneuvelt al na een paar minuten. En dan gebeurt er iets geks: hij ontwaakt weer op de militaire basis en gaat de strijd weer in, om vervolgens weer te sneuvelen.

Enzovoorts. Edge of Tomorrow is dus een soort scifivariant op comedyklassieker Groundhog Day (waarin Bill Murray als chagrijnige weerman keer op keer dezelfde dag door moet maken).

Hulp

Gelukkig staat Cage er in Edge of Tomorrow niet helemaal alleen voor. Hij krijgt hulp van de geharde militair Rita Vrataski (Emily Blunt). Zij zat een tijdje geleden in een zelfde soort 'loop' vast en wist daar na een hoop gepuzzel toch uit te komen.

Samen met Vrataski werkt Cage zich leven na leven steeds een stapje dichter naar de 'uitgang' van zijn 'timeloop'. Dat gaat niet alleen gepaard met een hoop spectaculaire actiescènes en ander vuurwerk, Edge of Tomorrow biedt ook nog eens de nodige stof tot nadenken.

Meer over