Free State of Jones

Matthew McConaughey sticht zijn eigen staat Free State of Jones

SBS 9 - dinsdag 3 mei om 20:30

© filmplusz.sajtoklub.tv
Een gedeserteerde Zuidelijke soldaat begint in Mississippi een eigen staat. Hij verzamelt in Free State of Jones een legertje om dat land te verdedigen.

De arme boer Newton Knight vecht tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog mee aan de kant van het Zuiden. Dat is logisch: hij is geboren en getogen in de zuidelijke staat Mississippi.

Free State of Jones

Hij doet dat niet van harte. Newton (Matthew McConaughey) is het niet eens met de redenen waarom het Zuiden tegen het Noorden vecht.

Daarom besluit hij te deserteren. Maar daar blijft het in deze op een waargebeurd verhaal gebaseerde film niet bij.

Newton verzamelt een legertje om zich heen van lokale boeren, ontsnapte slaven en andere deserteurs. Samen beginnen ze een vrijstaat.

Free State of Jones is niet onafhankelijk van de Zuidelijke Staten, het verklaart zich loyaal aan het Noorden. Knight en zijn leger verdedigen hun land en vallen de Zuidelijke legers aan.

Matthew McConaughey

Regisseur en scenarioschrijver Gary Ross had moeite om de financiering van Free State of of Jones rond te krijgen. Totdat Matthew McConaughey het script las.

Volgens hem was het het spannendste verhaal over de Burgeroorlog dat hij ooit had gelezen. Hij wilde de rol van Newton Knight graag spelen.

Toen bekend werd dat Oscarwinnaar McConaughey de hoofdrol zou spelen, had Ross geen problemen meer om geldschieters te vinden. 

Meer over