Frontlinie

Tweede seizoen Frontlinie van start op NPO2

NPO 2 - donderdag 27 januari om 20:25

© VPRO
De witte inwoners en bezoekers van Hoedspruit hebben het goed. Het Zuid-Afrikaanse plaatsje bij het Krugerpark is prachtig. Toch heeft dit idyllische plaatje ook een keerzijde, zo laat Bram Vermeulen zien in deze nieuwste aflevering van Frontlinie.

Een luxe villa in de natuur, en dan ook nog volop wilde dieren in de buurt. Hoedspruit klinkt als een paradijs op aarde en dat is het ook voor veel inwoners en bezoekers van het Zuid-Afrikaanse plaatsje aan de rand van het Krugerpark.

Bram Vermeulen

Bram Vermeulen laat in Frontlinie zien dat de idylle een keerzijde heeft. Want die wilde woondroom kost geld, en dat hebben de meeste zwarte Zuid-Afrikanen in de buurt niet. Ze zijn wel nodig als koks en kamermeisjes in de hotels, dus wonen ze in de buurt, in een sloppenwijk.

Frontlinie

Intussen lopen witte, ook Nederlandse, projectontwikkelaars binnen, dankzij bouwgrond waarop de zwarte bevolking een historische claim heeft. De oorspronkelijke bewoners eisen het land terug, waarvan ze tijdens het apartheidsregime zijn verdreven.

Meer over