Gangs of New York

Leonardo DiCaprio knokt met Daniel Day-Lewis

Spike - maandag 9 mei om 20:30

Martin Scorsese kreeg wéér geen Oscar voor Gangs of New York, maar hij hield aan de film wel een nieuwe leading man over: Leonardo DiCaprio.

Regisseur Martin Scorsese vormde jarenlang een onafscheidelijk duo met Robert De Niro. De twee maakten maar liefst acht films samen, waaronder klassiekers als Raging Bull, Goodfellas en Cape Fear. In 2002 nam Leonardo DiCaprio het stokje van De Niro over.

Gangs of New York

De eerste samenwerking tussen de twee vond plaats met Gangs of New York. Dit drie uur durende epos speelt zich af in het New York van halverwege negentiende eeuw.

In de wijk Five Points is het verre van rustig. Bendes rollen – letterlijk en figuurlijk – vechtend over straat.

Oorspronkelijke New Yorkers en Ierse immigranten staan elkaar naar het leven. In die onrustige tijd keert Amsterdam Vallon (DiCaprio) terug naar Five Points.

De zoon van een Ierse immigrant heeft nog een appeltje te schillen met Bill ‘the Butcher’ Cutting (Daniel Day-Lewis), de man die zijn vader vermoordde.

Daniel Day-Lewis

Acteur Daniel-Day Lewis staat erom bekend dat hij zich helemaal in zijn rol inleeft. Niet alleen als hij op de set staat, maar ook als de camera's niet meer draaien; pas als de opnames helemaal afgerond zijn wordt hij weer zichzelf.

Zijn personage in Gangs of New York heeft een glazen oog. Om dat te simuleren liet Day-Lewis een glazen plaatje over zijn eigen oogbol heen zetten.

Hij raakte zo gewend aan zijn ‘glazen oog’ dat hij het zonder met zijn ogen te knipperen aan kon raken met de punt van een vlijmscherp mes.

Leonardo DiCaprio

Gangs of New York is de eerste film van Martin Scorsese waarin Leonardo DiCaprio de hoofdrol heeft. Er zouden er nog een flink aantal volgen.

Met The AviatorThe Departed, Shutter Island en The Wolf of Wall Street staat de teller inmiddels op vijf. Nummer zes en zeven zijn al in de maak: in 2022 moet Killers of the Flower Moon verschijnen; in 2023 moet Roosevelt volgen.

In die eerste heeft ook Scorsese oude maat Robert De Niro een rol.

Meer over