Keuringsdienst van waarde

Goedkoop heeft een prijs

NPO 3 - donderdag 16 april om 20:25

© KRO-NCRV
De eerste aflevering van een tweeluik over de misstanden in de Europese groente- en fruitteelt. In Italië heeft de maffia boeren en arbeiders in zijn zak en ook in Spanje werken mensen onder barre omstandigheden.

De eerste aflevering van een tweeluik over de Europese groente- en fruitteelt. Daar was behoefte aan, zo bleek nadat de aflevering van Keuringsdienst van waarde van november vorig jaar over tomaat in blik zelfs leidde tot Kamervragen. Achter de Italiaanse tomatenteelt gaat een moderne slavernij schuil, die vooral illegale immigranten uitbuit. Ersin Kiris (foto) sprak er met vluchtelingen die allemaal maar een paar euro per week bleken te verdienen.

Goedkope tomaten

En het wordt er in deze aflevering niet fraaier op: de keurders gaan terug naar Italië, waar de maffia veel boeren en arbeiders in de zak heeft. De tomatenoogst zit erop, nu richten de plukkers zich op sinaasappels voor de pers. In Spanje is het nu de tijd om de tomaten uit de kassen te oogsten. Ook hier is het niet helemaal pluis. En dat allemaal omdat wij het hele jaar door goedkope tomaten willen hebben.

Meer over