Gravity

Sandra Bullock beleeft een nachtmerrie in de ruimte

Veronica - zondag 20 februari om 22:15

© http://www.warnerbros.de/agb.html
Gravity is nachtmerrievoer. Voor (aspirant-)astronauten, maar ook voor 'gewone' mensen. In je eentje door de ruimte zweven als je ruimteschip net verwoest is, bestaat er iets engers?

De ruimte is oneindig. Waar je ook kijkt, aan alle kanten is eindeloze leegte. Als je in de ruimte op drift raakt, kom je nooit meer terug. Ruimtemissies hangen niet voor niets van strenge veiligheidsmaatregelen aan elkaar.

Gravity

Wat als er ondanks al die veiligheidsmaatregelen toch iets misgaat? In Gravity gebeurt het. Astronauten Ryan Stone (Sandra Bullock) en Matt Kowalski (George Clooney) zijn bezig met een ruimtewandeling – een routineklusje, onderhoud. Net op dat moment verwoest rondzwevend ruimtepuin hun spaceshuttle.

Daar zweef je dan. Met z'n tweeën, los in de eindeloze ruimte. Contact leggen met Mission Control in Houston lukt niet meer. En dan?

Alfonso Cuarón

Regisseur Alfonso Cuarón schreef het script voor Gravity samen met zijn zoon Jonás. Cuarón senior dacht de film in een jaar te kunnen maken. Uiteindelijk duurde het hele productieproces een dikke vier jaar. 

Al dat werk is niet voor niets geweest: de film leverde Cuarón en zijn crew zeven Oscars op. 

Gravity is duurder dan een echte Marsmissie. Door alle special effects kostte het zo'n 100 miljoen dollar om de film te maken.

In 2013 – het jaar dat de film uitkwam – lanceerde de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO de ruimtesonde Mangalyaan, die in een baan om Mars draait. De kosten van deze missie: 74 miljoen dollar.

Meer over