Inglourious Basterds: Nazi's jagen met Brad Pitt

14 december 2018 10:45 | kijktips | Door Televizier

© 2009 Universal Studios Jpeg CROP
Quentin Tarantino maakte met Inglourious Basterds een oorlogsfilm geheel in zijn stijl: vol onnavolgbare dialogen, mooie beelden en bloederig geweld.

Brad Pitt speelt Aldo Raine, een Amerikaanse militair en leider van de Inglourious Basterds. Deze Joodse nazi-jagers hebben als doel zoveel mogelijk hoofden te verzamelen. Hun reputatie doet menig Duitser sidderen, berichten over hun slachtpartijen bereiken zelfs Hitler.

Inglourious Basterds 

Een van hun belangrijktse tegenstrevers is de sadistische SS-officier Hans Landa (Christoph Waltz). Hij doet zijn bijnaam –De Jodenjager – eer aan door zijn niet aflatende klopjacht op ondergedoken joden.

Niemand kan aan hem ontsnappen, tot het Shosanna wél lukt om hem te slim af te zijn.

Ze bouwt in Frankrijk een nieuw leven op als uitbater van een bioscoop. Als de nazitop die bioscoop uitzoekt voor de feestelijke première van de nieuwste propagandafilm, besluit de Inglourious Basterds ook maar eens een filmpje te gaan pakken. 

Alle nazitopstukken bij elkaar, dat is een spekkie naar de bekkies van Aldo en zijn mannen. Ondertussen heeft Shoshanna zo haar eigen plannen om de première te verstieren.

Overspoeld met prijzen 

Inglourious Basterds is losjes gebaseerd op de Italiaanse film The Inglorious Bastards (de correcte spelling) uit 1978.

De versie van Tarantino leverde maar liefst acht Oscarnominaties op. Christoph Waltz was de enige die ook daadwerkelijk met het felbegeerde beeldje naar huis ging: hij kreeg de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Meer over