Kijktip: Allemaal Familie

13 augustus 2015 10:42 | kijktips | Door Televizier

© WNL

Ooit stonden er 114 sigarenfabrieken in Kampen; nu is familiebedrijf De Olifant de enige. Hoe houden ze het vol?

Nederland telt bijna 200.000 familiebedrijven die tezamen de helft van de werkgelegenheid verzorgen. Allemaal Familie neemt een kijkje achter de schermen van deze bijzondere familiezaken. Van miljoenenondernemingen tot kleinschalige ambachtswinkels: elk bedrijf heeft een geheel eigen verhaal en traditie.

De Familie Brasser

De steenrijke familie Van Everdingen lijkt het voor de wind te gaan. Ze bezitten een sprookjesachtig landgoed en hullen zich in luxekleding. Maar achter de façade van uiterlijk vertoon schuilt de keiharde werkelijkheid. En die bestaat vooral uit lange werkdagen om het familie-imperium in stand te houden. De familie Brasser runt daarentegen een klein ambachtelijk sigarenfabriekje. De verrassing is dan ook groot als hun bedrijf in de prijzen valt.

Kampen

Aan het begin van de 19e eeuw beschikte Kampen als Hanzestad reeds over een goede infrastructuur met veel wegen en kanalen. De Duitse ondernemer Johann Lehmkuhl zag hier wel heil in en startte in 1826 de eerste tabaksfabriek. Al snel kreeg Kampen het predicaat sigarenhoofdstad; op het hoogtepunt herbergde de stad 110 fabrieken. Zo snel als de tabaksindustrie floreerde, brokkelde ze ook weer af. Vandaag de dag is er alleen nog het fabriekje De Olifant van de familie Brasser. Ook het Tabaksmuseum herinnert nog aan het roemruchte verleden. Hier is onder meer de langste sigaar ter wereld te vinden.

Lees ook:
Miljardair John Fentener van Vlissingen volgt familiebedrijven bij WNL

Meer over