Kijktip: Arm in Nederland? Eigen schuld!

Kun je arm zijn in Nederland? Dennis van der Geest ontmoet vijf Nederlanders die vinden van niet. Maar zij komen van een koude kermis thuis.

Arm in Nederland? Eigen schuld! De titel van het programma laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Deelnemer Erik denkt dat je in ons welvarende land niet arm hoeft te zijn: „Ik zie hier veel mensen die het minder goed hebben, maar die leven niet in armoede. Ik zie geen ingevallen gezichten.” Erik heeft net als de vier anderen een uitgesproken mening over mensen die in Nederland onder de armoedegrens leven. Maar hoe terecht is die mening?

Arme gezinnen

Dat ondervinden de vijf aan den lijve in dit EO-programma. Dennis stuurt ze op ontdekkingsreis om te ervaren wat de consequenties zijn als je niet kunt rondkomen. Ze steken de handen uit de mouwen bij voedselhulpinstanties en blijven een nachtje logeren bij arme gezinnen. Dat valt ze zwaar.

20 euro per week

Nederland staat te boek als een van de welvarendste landen ter wereld, maar ook hier leeft één op de tien onder de armoedegrens. Ex-judoka Dennis van der Geest laat zien hoe het is als je 20 euro per week hebt om voor vijf mensen boodschappen te doen. Hoe reageren mensen als je zegt dat je naar de Voedselbank gaat? En hoe ziet je dag eruit als je een minimaal inkomen hebt? De deelnemers zien hun inkomen alsmaar krimpen. Ze moeten vechten om het hoofd boven water te houden, net zo lang totdat ook het dak boven hun hoofd hun wordt ontnomen.

 

Meer over:

Reageren