Kijktip: Daan Roosegaarde in College Tour

19 februari 2016 14:05 | kijktips | Door Televizier

Twan Huys ontvangt Daan Roosegaarde, de uitvinder van de smogstofzuiger. Daan is een pionier op het gebied van kunst en architectuur.

Daan Roosegaarde (1979) is kunstenaar, uitvinder, ontwerper en ondernemer tegelijk. Desondanks vindt hij nog tijd voor een bezoek aan College Tour. Onder leiding van Twan Huys vraagt een zaal vol studenten hem het hemd van het lijf.

Kunstenaar 

In 2006 richtte Roosegaarde zijn eigen ontwerpstudio op. Inmiddels heeft hij vestigingen in Nederland en China. In zijn kunst en architectuur verkent hij de relatie tussen mens, technologie en ruimte. Roosegaarde werkt hij aan 'slimme' snelwegen met lichtgevende belijning en hij geeft, in samenwerking met minister Schultz van Infrastructuur en Milieu, de Afsluitdijk een nieuw gezicht.

Smog Free Tower 

Een van zijn meest recente uitvindingen is de Smog Free Tower in zijn woonplaats Rotterdam. Deze zeven meter hoge toren filtert smog uit de lucht. Per uur zuivert deze 'smogstofzuiger' maar liefst dertigduizend kubieke meter lucht. Natuurlijk is de toren ook milieuvriendelijk. Hij draait op groene stroom en gebruikt niet meer energie dan een waterkoker. Hoe dit kan? Dat legt Roosegaarde misschien wel uit in College Tour.


Meer over