Kijktip: De eerste aflevering van Man En Kunst

Het is deze week de Nationale Museumweek. Daarom belicht Lucas De Man in het programma Man En Kunst de hele week de mooiste herinneringen aan kunstwerken.

De denker van Rodin staan te bewonderen en plotseling beseffen dat je filosofie wilt studeren. Of de ware tegenkomen terwijl je tegelijk met hem of haar naar een Mondriaan staat te staren.

Zoete herinneringen

Het zijn de verhalen waarnaar Kunstuur-presentator Lucas De Man op zoek is in Man En Kunst. Tijdens de Nationale Museumweek belicht hij vijf dagen lang de mooiste herinneringen van kunstliefhebbers. De serie past prima bij het thema van de Museumweek: 'Ons echte goud'. Honderden musea zetten hun pronkstukken in de spotlights.

Kunstwerken

Man en kunst is ook te volgen via www.avrotros.nl/museumweek. Daar zijn alle inzendingen verzameld. Ook het NPO Radio 4-programma De klassieken doet mee. Dagelijks zijn daar muziekstukken te horen die volgens de luisteraars bij de kunstwerken passen.

Lucas De Man

Uit het persoonlijke verhaal van Lucas De Man op de genoemde site van Avrotros: "Ik weet nog goed mijn reactie toen ik de surrealisten leerde kennen op school. Ik zag Magritte en Dali en dacht 'wow'! Er bestaan zoveel werkelijkheden. Ik mag dromen en voelen en zijn en dat op allerlei lagen tegelijk!"

Dé waarheid bestaat niet

"Het leven bestaat niet enkel uit emotie en ratio maar uit zoveel meer. Er is niet een werkelijkheid of waarheid en als mens weet je meer niet dan wel. Dat besef was voor mij toen zo bevrijdend dat het mij niet alleen als toenmalige puber beïnvloed heeft, maar mij nu nog steeds als mens en kunstenaar laat kijken en voelen."

 

Reageren