Kijktip | Donderdag | Keuringsdienst Van Waarde: eet u al Melta?

Toen De Kinderen Van De Keuringsdienst in 2008 ontdekten dat de kaas op kant-en-klare pizza’s en lasagnes is gemaakt van palmolie in plaats van melk, ging De Keuringsdienst Van Waarde op zoek naar een oplossing. Want hoe kunt u nou weten dat er nepkaas wordt gebruikt in de pasta?

Het team van De Keuringsdienst Van Waarde spoort misstanden in de voedingsmiddelendustrie op. Mandarijnen in blik die zijn ontveld door gootsteenontstopper, olijven die worden gevuld met gom in plaats van piment en peperdure scampi’s die ordinaire garnalen blijken te zijn.

De ingrediëntenlijst van een product is voor de gemiddelde consument één groot abracadabra. Maar een oplossing voor het probleem is moeilijk te vinden. 

Nepkaas = melta
Voor de aflevering van vanavond, een herhaling, schakelde het team van de Keuringsdienst een reclamebureau in dat een nieuwe naam moest bedenken voor de nepkaas die men op kant-en-klare pizza's strooit. Op die manier ziet de consument direct waarvan het gele goedje is gemaakt, was de redenering. 

Het bureau kwam met de naam Melta, die door alle voedselproducenten gebruikt mocht worden als er sprake was van nepkaas.

We zijn inmiddels een jaar verder, maar op geen enkele verpakking in de supermarkt zult u Melta tegenkomen. Alle goede bedoelingen ten spijt, het initiatief van De Keuringsdienst is nog niet opgepakt door de voedingsmiddelenindustrie. Wat rest is een uiterst boeiende aflevering.

Reageren