Kijktip: Het is 1969 in Oh, wat een jaar!

22 November 2017 13:51 | kijktips | Door Televizier

© RTL

In Oh, wat een jaar! staat 1969 centraal. Loretta Schrijver en Jan de Hoop vormen dit keer de duo’s met captains Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge. Weet u nog wat de belangrijkste gebeurtenissen van dat jaar waren?

Nationaal Studenten bezetten het Maagdenhuis in Amsterdam, de NTS wordt omgevormd tot de NOS, hippies slapen bij het Nationaal Monument op de Dam, Jan Wolkers publiceert zijn liefdesroman Turks Fruit, koningin Juliana opent kerncentrale Dodewaard, de maximode doet zijn intrede.

Internationaal De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong zet op 21 juli als eerste mens voet op de maan. Miljoenen mensen over de hele wereld volgen ademloos live de maanlanding op televisie.

Cultuur Ruim 400.000 hippies kijken naar optredens van onder anderen Jimi Hendrix, Janis Joplin en Joe Cocker tijdens het driedaagse Woodstockfestival in Bethel (New York). In eigen land wint Lenny Kuhr het Eurovisie Songfestival met ‘De troubadour’ en de musical Hair wordt in Scheveningen opgevoerd.

Financieel Invoering van de btw en de eurocheque.

Radio De eerste uitzending van de Hilversum 3 Top 30 met presentator Joost den Draaijer ofwel Willem van Kooten is een feit.

Hits Ain’t got no - I got life (Nina Simone), Why (The Cats), In the year 2025 (Zager & Evans), My special prayer (Percy Sledge) en Oh well (Fleetwood Mac).

Protestactie John Lennon en Yoko Ono houden zeven dagen lang een ‘bed-in’ in het Amsterdamse Hilton Hotel.

Sport Ajax staat voor het eerst in de finale van de Europacup I (maar verliest die met 4-1 van AC Milan), Harm Ottenbros wordt in Zolder wereldkampioen wielrennen, Feyenoord wint de landstitel, Kees Verkerk wordt derde op het WK allround schaatsen in Deventer, Stien Kaiser en Ans Schut winnen respectievelijk zilver en brons bij de vrouwen. 

Televisie We kijken massaal naar De fabeltjeskrant (in 1969 tevens winnaar van de Gouden Televizier-Ring), Floris, Voor de vuist weg, ’t Schaep met de 5 pooten, Poets, Bonanza en De wrekers.

Geboren in 1969 Hans Klok, Dennis Bergkamp, Dione de Graaff, Carlo Boszhard en Marc van der Linden.

Oh, wat een jaar, zaterdag - RTL 4 • 20.00

Meer over