Kijktip: Het Koningspaar in de Verenigde Staten

Nadat ze de bevrijding van Nederland vierden met de Canadezen, zakten koning Willem-Alexander en koningin Máxima af naar de Verenigde Staten.

Op het koningspaar lag een druk programma te wachten in de VS. Allereerst brachten ze een bezoek aan president Obama in het Witte Huis. Verder stonden ze uitgebreid stil bij de grote rol die Amerika speelde bij de bevrijding van Nederland in 1945. Dat deden ze onder meer met een bezoek aan de nationale begraafplaats in Arlington. Hier liggen veel oorlogsslachtoffers begraven.

Housen

Verder kwamen ook de handelsbelangen aan bod tijdens het bezoek. De twee landen hebben ook economisch gezien een sterke band: Amerika is de grootste investeerder in ons land en Nederland staat op de derde plaats van de lijst met investeerders in de VS. Willem-Alexander liet hoe dan ook een onuitwisbare indruk achter in Chicago waar hij liet zien dat ook koningen best een beetje kunnen housen.

Tweede Wereldoorlog

Voorafgaand aan het staats­bezoek aan Amerika brachten Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan Canada. De Oranjes hebben een bijzondere band met dat land. In de Tweede Wereldoorlog woonde koningin Juliana er met haar dochters Beatrix en Irene.
Prinses Margriet werd zelfs geboren in Ottawa.

New York

De huidige koning en koningin hebben zo hun eigen band met Amerika. Toen Willem-Alexander zijn aanstaande leerde kennen, werkte Máxima als econome in New York. Bij een aantal banken maakte ze zich sterk voor microkredieten voor derde­wereldlanden. De terugkeer naar de VS zal mooie herinneringen met zich meebrengen aan een spannende tijd.

13.20 uur, NPO 2

Reageren