Kijktip: Schaatser Roelof Kruithof in Andere Tijden Sport

24 januari 2016 14:00 | kijktips | Door Televizier

De beste schaatser op natuurijs die nooit een Elfstedentocht won, zo staat Jan Roelof Kruithof bij de schaatskenners bekend. Andere Tijden Sport laat zien hoe zijn deelname aan de tocht der tochten in 1985 uitliep op een teleurstelling.

De beste schaatser op natuurijs die nooit een Elfstedentocht won, zo staat Jan Roelof Kruithof bij de schaatskenners bekend. Het grote publiek is hem namelijk weer vergeten. Andere Tijden Sport laat zien hoe zijn deelname aan de tocht der tochten in 1985 uitliep op een teleurstelling. Hij wist zich nog wel bij de kopgroep te schaatsen, maar een lange kluunplek haalde een streep door zijn ambities. Hij kwam maar liefst tweemaal ten val en zijn schaatsdroom was voorbij. Dat was ook niet verwonderlijk. De Fries liep toen al tegen de 50. Waarom hij niet op jongere leeftijd toesloeg bij het schaatsevenement? Simpel: die waren er sinds 1963 niet meer geweest. En juist in die 22 jaar durende periode tussen de twee Elfstedentochten was Kruithof op zijn best.

Op natuurijswedstrijden van langer dan 100 kilometer was hij zo goed als onoverwinnelijk. Hij won de Alternatieve Elfstedentocht maar liefst negen keer, al zou hij al die overwinningen waarschijnlijk met liefde en plezier inruilen voor een overwinning in de 200 kilometer lange wedstrijd over de Friese meren. Ondanks de valpartijen eindigde Kruithof in de tocht van 1985 overigens nog op een keurige twaalfde plaats. Ironisch genoeg volgde de volgende Elfstedentocht al weer een jaar later. Toen werd hij 48ste. Ook in 1997 reed hij nog mee. Hij eindigde, samen met drie anderen, als beste toerrijder.

Meer over