Kijktip: Sportgala

Dione de Graaff (42) presenteert samen met Mart Smeets het jaarlijkse ‘Sportgala’. „Een keer per jaar een prinsesje zijn, daarop kan ik me verheugen.” Televizier sprak met Dione.

Het enorme podium waarop de prijzen voor beste sportman, -vrouw en -ploeg worden uitgereikt, en die goedgevulde zaal met mensen: dat is een ander verhaal. „Ik vind het heel spannend. Nog steeds. Normaal zit ik in een lege studio en kijk ik in een camera en nu sta ik voor een volle zaal. Dat is nogal een verschil. Als ik vroeger zenuwachtig was, stelde ik me voor dat er niemand keek. Ik kon mezelf goed voor de gek houden. Maar dat is lastig bij het Sportgala.”

Plaat voor de kop
Dione de Graaff is al zestien jaar het levende bewijs dat er wel degelijk vrouwen bestaan die weten wat buitenspel is. Ze is de enige vrouw tussen veel mannenego’s, maar heeft daar geen enkel probleem mee. „Iedereen vraagt me hoe het is om in een mannenbolwerk te werken. Het antwoord is dat ik geen schokkende verhalen te vertellen heb, ik hoefde me niet driedubbel te bewijzen en ik heb ook niet het gevoel dat ik iets bijzonders doe.” Grappend: „Maar misschien heb ik een plaat voor m’n kop; dat kan natuurlijk ook. Waar het bij Studio Sport om gaat, is dat we de liefde voor de sport gemeen hebben. Dat is het gevoel dat ons bindt, man en vrouw.”

Langs de ijsbaan
De laatste jaren is Dione vooral schaatsdeskundige geworden. Urenlang bivakkeert ze langs de ijsbaan om de schaatsers en hun prestaties te analyseren. „Heerlijk, ik kon vroeger al weken uitkijken naar een WK. Samen met mijn ouders en dan alle rondetijden noteren. Het gevoel dat ik kreeg toen Hilbert van der Duim een rondje te veel reed, kan ik nog zo oproepen. Maar ik hou ook heel erg van wielrennen. Mijn grote droom is om een Tour de France mee te maken als verslaggever. Het lijkt me fantastisch om drie weken bij dat circus te zijn.”

Pensioen
Diones vriend is ook sportjournalist maar volgens de presentatrice wordt er thuis veel meer besproken dan de voetbaluitslagen alleen. „Ik heb veel verschillende interesses. We gaan veel naar concerten, ik ben een nieuwsgek en hou van theater. Wanneer je journalist bent en gek van sport, dan is Studio Sport natuurlijk de beste plek om te zitten, maar of ik er ook mijn pensioen ga halen? Daar durf ik geen geld op te zetten. ”

Reageren