Kijktip: Zomergasten met Ahmed Aboutaleb

Wilfried de Jong ontvangt de komende weken zes gasten om met hen een mooie tv-avond te maken. In zijn derde seizoen als Zomergasten-presentator begint hij met Ahmed Aboutaleb.

Ahmed Aboutaleb werd geboren in Beni Sidel (Marokko) en was achtereenvolgens staatssecretaris van Sociale Zaken en wethouder in Amsterdam; nu is hij alweer zes jaar burgemeester in Rotterdam. Hij werd in de Havenstad aanvankelijk met scepsis ontvangen - sommige inwoners vroegen zich af wat die Marokkaanse Amsterdammer in hun stad kwam doen.

Kritische houding

Inmiddels is hij uitgegroeid tot een geliefde burgervader, mede door zijn kritische houding tegen zijn islamitische geloofsgenoten. De eerste Zomergast van het seizoen heeft er zin in en belooft 'een avond met een Aboutaleb die de kijker nog niet kent.'

Charlie Hebdo

De Rotterdamse burgemeester is de afgelopen maanden wereldwijd opgevallen. Vooral zijn uitspraken na de terroristische aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo vielen op. 'Rot toch op als je het hier niet ziet zitten', beet hij in de nasleep van de terreuracties Nederlandse IS-sympathisanten toe. Hij haalde er de wereldpers mee.

Witte Huis

Zijn houding leverde hem een retourtje-Witte Huis op: hij was een van de sprekers bij een prestigieuze internationale conferentie over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme. Aboutaleb was in Washington op uitnodiging van de Amerikaanse president Obama.

Meer over:

Reageren