Kijktip | Zondag | The Da Vinci Code

15 mei 2011 08:23 | kijktips | Door Televizier

In de zomer van 2004 las de hele wereld hetzelfde boek: in metro's, treinen en op vliegvelden, de Da Vinci code werd in alle talen verslonden. Dit was een boek dat schreeuwde om een verfilming en regisseur Ron Howard nam de handschoen op.

Hij trok Tom Hanks aan voor de rol van symboliekprofessor Robert Langdon. Dat alleen al leverde de nodige discussie op onder Dan Brown-fans. Kon Tom hun favoriete professor wel recht doen?

Aanwijzingen
Dat lukt - ondanks zijn in de film rare kapsel - best aardig. Al kijkt Tom wel voortdurend of hij het in Keulen hoort donderen. Hij krijgt dan ook nogal wat op zijn bordje. Saunière, de curator van het Louvre wordt vermoord door de albino-monnik Silas (Paul Bettany). Voordat hij overlijdt, lukt het hem wat aanwijzingen achter te laten in zijn eigen bloed.

Opus Dei
Langdon en Sophie Neveu (Audrey 'Amelie' Tautou), de kleindochter van Saunière, gaan achter de moordenaar aan. Ze proberen aanwijzingen te volgen die naar de waarheid achter het christelijk geloof moeten leiden. En daarmee wekken ze de irritatie van de streng katholieke groepering Opus Dei. Conclusie: Ron Howard heeft zijn best gedaan er wat van te maken, maar het cliché dat het boek beter is dan de film, gaat hier zeker op.

 

Meer over