Kijktips: 60 jaar NOS Journaal in De Reünie

3 januari 2016 11:01 | kijktips | Door Televizier

Patrick Lodiers besteedt in deze hele speciale De Reünie aandacht aan het 60-jarige bestaan van het NOS Journaal. 

Voor miljoenen mensen is het NOS Journaal dagelijks een belangrijke nieuwsbron. En dat al zestig jaar. Om dit te vieren ontvangt Patrick Lodiers in De reünie mensen die bij dit instituut betrokken zijn of waren. Wat is er in de loop der tijd veranderd? En welke gebeurtenis staat voor altijd in hun geheugen gegrift? Cameraman Eric Feijten werd in Egypte gegijzeld en ontsnapte aan de dood in Afghanistan. Maar toch was het de tsunami in 2004 die het meest indruk op hem maakte.

Tarik Z.

Verslaggever Martijn Bink stond vorig jaar oog in oog met Tarik Z., de man die op de redactie binnendrong. Hij vertelt wat er die dag precies gebeurde en hoe dit zijn leven heeft beïnvloed. En weerman Erwin Kroll neemt met zijn collega’s het weer van de afgelopen 60 jaar door.

Philip Freriks

In de loop der jaren is er het een en ander veranderd bij het NOS Journaal. Het decor, de leaders en zelfs de manier van presenteren hebben een ontwikkeling doorgemaakt. Ook het taalgebruik is anders dan voorheen. Toen Philip Freriks nog het nieuws las leek het soms alsof hij literatuur voordroeg. Tegenwoordig gebruiken de presentatoren en verslaggevers veelal spreektaal. Waarom is hiervoor gekozen? Jeroen Wollaars tot slot, is een journalist van de jonge generatie. Hij laat zien hoe sociale media en internet het maken van een nieuwsprogramma hebben veranderd.

Meer over