Magnolia

Tom Cruise is een zelfhulpgoeroe in Magnolia

NET 5 - vrijdag 15 september om 22:16

© A-Film Home Entertainment
Magnolia is een mozaïekdrama over negen mensen die allemaal in Californië wonen. De verhalen over onder andere een ongeneeslijk zieke tv-producent, zijn verpleger en een liefdesgoeroe komen uiteindelijk allemaal samen.

Het komt zelden voor dat je na een film van ruim dan drie uur alleen maar meer wil. Magnolia is zo'n film.

Magnolia

Magnolia is vormgegeven als een symfonie, met een groots eerste deel waarin regisseur Paul Thomas Anderson in hoog tempo de verhaallijnen uitzet, een rustig, meditatief middenstuk en een finale van apocalyptische proporties. Als in een mozaïek verweeft Anderson ogenschijnlijk losse verhaallijnen met elkaar.

Twee zieke oude mannen hebben hun kind van zich vervreemd, een vrouw ontdekt de grootste zonde van haar stervende man en een verpleegkundige zoekt genade voor zijn stervende patiënt. Het zijn de acteurs die deze toch al aangrijpende verhalen naar een nóg hoger plan tillen. Tom Cruise is ijzersterk als macho zelfhulpgoeroe.

Ook Julianne Moore, William H. Macy, Philip Seymour Hoffman en John C. Reilly zetten prachtige rollen neer.

Paul Thomas Anderson

Paul Thomas Anderson schreef het grootste deel van het script voor Magnolia terwijl hij twee weken in een huisje van William H. Macy verbleef in Vermont. Daar had hij goed de tijd om te schrijven, want hij durfde niet naar buiten omdat hij een slang had gezien.

Tom Cruise

Producentbedrijf wilde Magnolia promoten als een echte Tom Cruise-film. Anderson wilde dat niet omdat hij de film echt als een ensemblestuk zag. Uiteindelijk heeft hij de poster zelf ontworpen en de trailer zelf in elkaar gezet.

Meer over