Men of Honor

Cuba Gooding Jr. heeft in Men of Honor maar één doel

RTL 7 - zondag 12 november om 20:00

© 20th Century Fox
In Men of Honor speelt Cuba Gooding Jr. een eerzuchtige militair die ten koste van alles de eerste Afro-Amerikaanse duiker van het Amerikaanse leger wil worden.

Als Carl Brashear (Cauba Gooding Jr.) getuige is van een redding op zee weet hij het zeker: hij wil duiker worden bij de marine. In de jaren 40 en 50 is racisme in het leger alleen aan de orde van de dag.

Robert de Niro

Het is dus nog maar de vraag of het de Afro-Amerikaanse Carl gaat lukken. Aan hem zal het niet liggen: hij is vastbesloten.
Op zijn beurt is instructeur Bill Sunday (Robert De Niro) in Men of Honor niet van plan het Carl makkelijk te maken.

Tijdens de opleiding tot duiker maken mededuikers en instructeurs hem het leven zuur. Daar laat Carl zich niet door uit het veld slaan. Hij blijft vechten tegen het racisme van zijn collega’s. Sunday ziet dat en eigenlijk bevalt het hem wel. Hij krijgt hoe langer hoe meer respect voor Carls doorzettingsvermogen.

Men of Honor

Men of Honor is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Brashear was de eerste Afro-Amerikaan die afstudeerde aan de United States Navy Diving & Salvage School. Dat hij überhaupt werd toegelaten, was te danken aan president Harry S. Truman.

Vier maanden voordat Brashear zich aanmeldde, had hij de segregatie bij het Amerikaanse leger afgeschaft. Daarmee was het racisme natuurlijk nog niet verdwenen. Brashear had het tijdens zijn opleiding dan ook zwaar te verduren.

Meer over