Moonlight

De zware jeugd van Chiron

NPO 3 - vrijdag 9 oktober om 22:45

© Splendid Film BV
Het was de grote verrassing bij de Oscaruitreiking van 2017: Moonlight won de Oscar voor beste film. Het drama versloeg de gedoodverfde favoriet, de musical La La Land.

De verwarring was compleet tijdens de Oscaruitreiking van 2017. Presentatoren Warren Beatty en Faye Dunaway hadden net aangekondigd dat de musical La La Land de Oscar voor beste film had gewonnen.

Moonlight

De makers van die film stonden al op het podium om hun prijs in ontvangst te nemen toen bleek dat er sprake was van een vergissing. Niet La La Land maar Moonlight had de Oscar voor beste film gewonnen.

Moonlight volgt de jonge Chiron in drie fases van zijn leven: als jongetje van een jaar of tien, als puber en als jongvolwassene.

Chiron groeit in een arme, zwarte wijk van Miami. Het leven is daar niet makkelijk: drugs en geweld bepalen het straatbeeld.

Aan zijn moeder (Naomie Harris) heeft Chiron weinig.  Door haar crackverslaving heeft ze nauwelijks oog voor hem. 

Drugsdealer Juan (Mahershala Ali) en zijn vriendin Teresa (Janelle Monaé) zijn de enigen die zich om Chiron bekommeren.

Barry Jenkins

De kleine Chiron heeft het dus zwaar. Als hij ouder wordt, komt er nog een probleem bij: Chiron ontdekt dat hij op jongens valt. Dat valt op zijn zachtst gezegd niet goed bij zijn klasgenoten.

Ook in zijn wijk wordt homoseksualiteit niet getolereerd. Hoe ga je daar als opgroeiende jongeman mee om?

En wat doet dat met je zelfbeeld en je identiteit? Dat zijn de vragen waar regisseur Barry Jenkins in Moonlight antwoord op zoekt.

Jenkins nam Moonlight grotendeels op in Liberty City, de arme achterbuurt van Miami waar hij zelf opgroeide. De buurtbewoners waren niet blij met de filmcrews in hun straat. Tot ze ontdekten dat Jenkins zelf ook uit Liberty City kwam.

Meer over