Murder by Numbers

Sandra Bullock jaagt op Ryan Gosling

NET 5 - vrijdag 12 maart om 20:30

© Turner
Twee scholieren denken dat ze 'de perfecte moord kunnen plegen': een moord waarbij niemand er ooit achter zal komen dat zij de daders zijn.

Richard (Ryan Gosling) is de populairste jongen op een middelbare school in Californië. Hij is bevriend met zijn hoogbegaafde klasgenoot Justin (Michael Pitt).

Murder By Numbers

Justin en Richard vervelen zich dood. Om die verveling te verdrijven beramen ze samen de perfecte moord.

Daar laten ze het niet bij. Om aan te tonen dat het inderdaad de perfecte moord is, en ze er dus mee weg kunnen komen, voeren ze hun plan ook uit.

De vasthoudende rechercheur Cassie Mayweather (Sandra Bullock) en haar nieuwe collega Sam Kennedy (Ben Chaplin) gaan op jacht naar de daders. Murder by Numbers is losjes gebaseerd op een moord die tieners Nathan Leopold en Richard Loeb in 1924 pleegden.

Alfred Hitchcock

Leopold en Loeb dienden als inspiratie voor meer films. In totaal zijn er vier films die hun zaak als uitgangspunt nemen.

De andere drie verschenen allemaal voor Murder by Numbers. In 1959 kwam Compulsion uit en in 1992 was er Swoon

Maar de bekendste – en de oudste – is toch wel Alfred Hitchcocks Rope uit 1948. Die film staat vooral bekend om de experimentele cameravoering: Hitchcock maakte de film zo dat het net lijkt of de hele film uit slechts één shot bestaat.

Ryan Gosling

Ryan Gosling vond niet alles aan de opnames van Murder by Numbers even leuk. Bij het filmen van de moordscènes moest hij overgeven.

 

Meer over