Nelson Mandela: Hoop of Hype

Akwasi en Gianni Lieuw-A-Soe duiken in de 'erfenis' van Nelson Mandela in documentaire Hoop of Hype

NPO 2 - zondag 3 december om 20:16

© Omroep ZWART
Na de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika kwam het ANC aan de macht en werd Nelson Mandela president. Tien jaar na de dood van Mandela onderzoeken Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe in Nelson Mandela: Hoop of Hype wat er over is van zijn idealen.

In de jaren 90 schafte Zuid-Afrika het apartheidsstelsel af. Na de eerste multiraciale verkiezingen kwam het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) aan de macht en werd Nelson Mandela president. Na decennia van ongelijkheid gloorde er hoop op een betere, eerlijkere toekomst voor het land.

Nelson Mandela: Hoop of Hype

Tien jaar na de dood van Mandela onderzoekt het programma Hoop of Hype: Mandela's Zuid-Afrika wat er over is van zijn idealen en de droom van een Regenboognatie. Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe maken een reis door Zuid-Afrika, dat onder het ANC in de greep lijkt van corruptie en criminaliteit.

De apartheid

De apartheid mag dan zijn afgeschaft, de economische ongelijkheid in het land is enorm. Witte mensen hebben nog steeds veel meer kans op een goede baan dan hun zwarte landgenoten.

Benieuwd? Nelson Mandela: Hoop of Hype is op zondag 3 december vanaf 20:15 uur te zien op NPO2.

Meer over