No Country for Old Men

Javier Bardem is doodeng

RTL 7 - donderdag 2 april om 22:28

© Richard Foreman/Miramax Films
No Country for Old Men is een Oscarwinnende film met als ingrediënten een huurmoordenaar, een koffer vol geld en een stapel lijken.

Tijdens het jagen stuit Llewelyn Moss (Josh Brolin) op enkele lijken, heroïne en een koffer met meer dan 2 miljoen dollar. Het is de uitkomst van een mislukte drugsdeal.

No Country for Old Men

Llewelyn kan een extra zakcentje goed gebruiken, dus besluit hij om de koffer met geld mee te nemen. Deze beslissing brengt een kettingreactie van geweld en achtervolgingen in beweging. 

Moss krijgt een groep Mexicaanse criminelen achter zich aan. Maar zijn grootste zorg is de mysterieuze moordenaar Chigurh (Javier Bardem).

Deze uiterst griezelige psychopaat – met een raar kapsel – laat mensen over hun eigen lot beslissen. Hoe? Een simpel spelletje 'kop of munt'.

Zijn doodsvonnissen voltrekt Chigurh met een luchtdrukpistool dat normaal gesproken gebruikt wordt om koeien mee te slachten. Niet per se een prettig persoon om achter je aan te hebben dus.

Dan is er ook nog de oude, uitgebrande sheriff Bell (Tommy Lee Jones). Hij achtervolgt dit moordende circus door het barre land van Texas.

Joel en Ethan Coen

No Country for Old Men was in 2008 de grote winnaar van de Oscars. De film van de gebroeders Coen werd voor maar liefst acht Oscars genomineerd en sleepte er vier in de wacht.

De film viel in de prijzen in de categorieën beste film, beste regie, beste mannelijke bijrol (voor Javier Bardem) en beste bewerkte script.

De Coen-tweeling bedacht dit lugubere misdaadverhaal namelijk niet zelf: de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cormac McCarthy.

Meer over