NOS Oranje jaaroverzicht 2021

Een jaar vol Oranjemijlpalen verzameld

NPO 2 - zaterdag 25 december om 19:53

© RVD
Naast de staats- en werkbezoeken van de Oranjes is er in dit NOS Oranje Jaaroverzicht 2021 veel aandacht voor twee feestelijke gebeurtenissen in de koninklijke familie: koningin Máxima werd vijftig, haar oudste dochter Amalia achttien.

Voor het Koninklijk Huis was 2021 een jaar vol vertrouwde ingrediënten, laat het Oranje Jaaroverzicht 2021 zien. Op het programma stonden onder meer drie staatsbezoeken; aan Duitsland, Noorwegen en Griekenland, maar dat laatste ging niet door.

Koning Máxima

Het was ook een jaar van Oranjemijlpalen. Koningin Máxima vierde op 17 mei haar vijftigste verjaardag en gaf ter gelegenheid daarvan een openhartig tv-interview aan Matthijs van Nieuwkerk. Het was niet de enige feestelijke gebeurtenis op het paleis, ook de kroonprinses had wat te vieren.

Amalia werd op 7 december achttien en liet voor het eerst wat meer van zichzelf zien aan het Nederlandse volk. Bijvoorbeeld in een boek van Claudia de Breij, waarvoor ze de schrijfster meenam naar plekken die voor haar belangrijk zijn.

Prinses Amalia

De prinses vertelt in Amalia ook over haar sessies met een kinderpsycholoog, haar liefde voor de paardensport en haar werk in een strandtent. Eerder haalde ze de voorpagina’s door af te zien van de toelage die ze vanaf haar achttiende zou krijgen, van maar liefst 1,6 miljoen euro. In een handgeschreven brief aan de premier legde ze uit dat het voor haar niet goed voelt om zo veel geld te krijgen. Ze wil eerst een tussenjaar houden en daarna gaan studeren, en zal daardoor weinig ‘tegenprestatie’ kunnen leveren. Het geld stort ze terug totdat ze is afgestudeerd en aan het werk gaat als prinses van Oranje.

Meer over