NPO 3 begint met misdaadserie Motief Voor Moord

Na Smeris is de zondagavond van NPO 3 opnieuw het terrein van een misdaadserie. De EO start het nieuwe Motief Voor Moord. Geen 'standaard' detective!

Een misdaadserie met een bijzondere twist. Zo zou je het vernieuwende detectiveprogramma Motief Voor Moord kunnen noemen. In deze scripted reality-serie wordt de kijker uitgedaagd mee te speuren met rechercheur Helger Brandt (Jorrit Ruijs).

Helger Brandt

Helger moet elke aflevering een moordzaak oplossen en deelt al zijn ontdekkingen met de mensen thuis. Ook de verdachten spreken de kijker rechtstreeks aan, maar uiteraard verkondigen zij niet altijd de waarheid. Stukje bij beetje wordt de zaak opgehelderd. Maar ook wanneer de dader gepakt is, blijft de vraag wie nou de echte schuldige is in het verhaal. "Want moord staat bijna nooit op zichzelf," zegt eindredacteur Jacomien Nijhof. "We proberen de kijker inzicht te geven in wat er in het hoofd van een moordenaar omgaat."

Improviseren

Het zou daarom kunnen dat de kijker na afloop achterblijft met het gevoel dat de verkeerde persoon wordt gestraft voor de moord. Thuis voor de buis moet iedereen dat voor zichzelf uitmaken, stelt de EO. En hoe zit het programma verder precies in elkaar? "Er zijn geen uitgeschreven dialogen. De acteurs weten hoe de lijn van hun personage loopt, maar moeten verder improviseren', verduidelijkt eindredacteur Nijhof. "Een belangrijk deel van de afleveringen bestaat uit getuigenissen van betrokkenen. Omdat die vaak niet kloppen met het overige bewijsmateriaal, wordt de kijker aangezet de waarheid te ontdekken."

Reageren