Operatie obesitas

Leven met een maagverkleining

NPO 3 - woensdag 8 september om 21:20

© Stepping Stone
Olivier Locadia, bekend als Willie Wartaal, volgt in Operatie obesitas drie mensen na een maagverkleining. Hun maag is nu van kiwiformaat waardoor ze minder honger hebben. Klinkt als een wondermiddel, maar ook na de operatie blijft het zwaar.

Pakweg honderdduizend Nederlanders hebben morbide obesitas, de ernstigste vorm van overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van 2018. Toen is ook onderzocht dat steeds meer mensen voor een maagverkleining kiezen om hun gezondheid te redden. In Operatie obesitas volgt Olivier Locadia (links op de foto) - bekend als rapper Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig - drie mensen die zo’n ingreep ondergingen.

Wartaal wil weten

Olivier is naar eigen zeggen ook te zwaar en wil van het drietal weten waarom ze voor deze ingrijpende operatie hebben gekozen. In dit geval gaat het om een gastric bypass, die de maag terugbrengt tot kiwiformaat. De patiënt heeft minder honger, maar het is geen wondermiddel. Deelnemers Kars, Eline en Dani vertellen welke moeilijkheden zij allemaal ondervonden na de operatie.

Meer over