Perfume: The Story of a Murderer

Hoe vertaal je geur naar beeld? Perfume: The Story of a Murderer is het antwoord!

NET 5 - zondag 7 januari om 22:34

© RCV
Is het mogelijk een boek te verfilmen waarin alles draait om geur? Tom Tykwer probeerde het met de macabere misdaadroman Perfume van Patrick Süskind.

De bestseller Das Parfum van Patrick Süskind werd jarenlang als onverfilmbaar beschouwd. Want hoe vertaal je geur naar beeld?

Perfume: The Story of a Murderer

Perfume: The Story of a Murderer draait om Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw). Hij wordt in de 18e eeuw geboren met een unieke gave: hij heeft een absoluut reukvermogen. Hierdoor gedraagt hij zich anders dan anderen en wordt zodoende al snel een buitenbeentje.

Als hij alle geuren van Parijs ontcijferd heeft, vertrekt Jean-Baptiste naar Grasse, het mekka van de parfumindustrie. Daar gaat hij in de leer bij de beroemde parfumier Giuseppe Baldini (Dustin Hoffman).

Zo raakt hij steeds meer geobsedeerd door het vinden van de perfecte geur. En Jean-Baptiste gaat ver, heel ver, om dat doel te bereiken.

Tom Tykwer

Grote regisseurs als Stanley Kubrick en Martin Scorsese, bogen zich over het script, maar durfden een verfilming van Das Parfum toch niet aan. De Duitse filmmaker Tom Tykwer (onder meer bekend van Lola Rennt) waagde de gok wél.

Hij slaagde er met Perfume: The Story of a Murderer – zowel psychologische thriller als kostuumdrama als sprookje – wonderwel in geur in beeld over te brengen. 

Meer over