Journaal: Persconferentie coronacrisis

Komt het nieuwe kabinet met versoepelingen?

NPO 1 - vrijdag 14 januari om 18:58

© ANP / Robin Utrecht
Kabinet-Rutte IV is nog geen week in functie, maar nu al moeten de ministers een grote beslissing nemen: worden de huidige coronamaatregelen verlengd of afgeschaald? Je hoort het in een nieuwe persconferentie.

Op 18 december kondigden (toenmalig demissionair) premier Mark Rutte, zorgminister Hugo de Jonge en Jaap van Dissel van het RIVM in een persconferentie strengere maatregelen aan vanwege de enorme zorgen over de omikronvariant. Sindsdien zijn de meeste locaties dicht, zoals de horeca, culturele locaties, doorstroomlocaties, zwembaden en niet-essentiële winkels. Ook de BSO's zijn voor diverse groepen gesloten en het advies is om slechts twee mensen thuis te ontvangen.

Outbreak Management Team

Deze huidige maatregelen lopen tot en met vandaag, dus de vraag is: wat nu? De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers wilde woensdag nog niet op de zaken vooruitlopen. "Alle scenario's zijn echt denkbaar. Het is niet dat ik niets wil zeggen. Ik kan het gewoon nog niet."

Versoepelingen

Twee dagen later ziet het er voor de meeste Nederlanders al iets positiever uit. Op basis van de eerste bronnen rond het OMT en het kabinet kunnen we voorzichtig concluderen dat er versoepelingen aankomen. Rutte IV lijkt namelijk, zo beweren deze bronnen, te gaan besluiten dat het fysieke hoger onderwijs weer open mag net als het MBO, de sportscholen en dagelijks tot 17:00 uur de niet-essentiële winkels. Ook een kapperbezoek zou vanaf dit weekend weer kunnen. 

Horeca en culturele instellingen

Voor horeca en andere culturele instellingen is dit een bittere pil. "Iedereen hoopt dat dat kan, maar zoveel ruimte lijkt er niet te zijn", aldus een bron eerder tegen AD. Toch is er een beetje licht aan het einde van deze donkere tunnel: volgens ingewijden hoopt het kabinet over 10 dagen opnieuw te beoordelen. Als er in die periode geen rare dingen gebeuren, mogen ook zij vanaf dan - onder voorwaarden - de deuren weer openen.

De nieuwe persconferentie is vrijdag 14 januari om 19:00 uur te zien op NPO1.

Meer over