Phantom Thread

Daniel Day-Lewis krijgt een onmogelijke relatie in Phantom Thread

SBS 9 - dinsdag 15 maart om 20:30

© Focus Features
In het drama Phantom Thread kunnen een modeontwerper en zijn muze niet met, maar ook niet zonder elkaar leven.

In de jaren 50 staat ontwerper Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) aan de top van de Britse modewereld. Zijn klanten – stuk voor stuk voorname en rijke mensen – zijn zo weg van zijn ontwerpen, dat ze zijn onuitstaanbare gedrag en onaangepaste perfectionisme voor lief nemen.

Daniel Day-Lewis

Een ontmoeting met de jonge Alma (Vicky Krieps) verandert Reynolds’ leven. Ze wordt niet alleen zijn minnares, maar ook zijn muze.

Dat klinkt idyllisch, maar dat is het zeker niet. In zijn persoonlijke leven is Reynolds misschien nog wel moeilijker in de omgang dan in zijn werk.

Met Phantom Thread maakt regisseur Paul Thomas Anderson een indringend portret van twee mensen die niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven.

In juni 2017, een half jaar vóór de première van de film, kondigde Daniel Day-Lewis aan dat hij met pensioen ging. Hij speelt hier zijn laatste rol.

Phantom Thread

Reynolds Woodcock heeft niet echt bestaan, maar een deel van Phantom Thread is uit het leven gegrepen. Uit dat van regisseur Paul Thomas Anderson nog wel.

Hij kreeg het idee voor de film toen hij ziek op bed lag en zijn partner, actrice Maya Rudolph, hem verzorgde. Volgens de regisseur zag hij een tederheid in haar blik die hij al lang niet meer had gezien. 

Meer over