Pointer special

Pointer Special beantwoordt: dreigt er gevaar vanuit het water?

NPO 2 - donderdag 14 december om 21:10

© KRO-NCRV
Uit de vaarbewegingen van Russische schepen blijkt dat deze de infrastructuur op de zeebodem voor onze kust in kaart brengen. Worden vitale verbindingen voor internetverkeer, elektriciteit en gas wel voldoende beschermd? Je ziet het in deze Pointer Special.

Afgelopen voorjaar ontdekten een aantal samenwerkende Scandinavische omroepen dat Russische schepen de infrastructuur op de bodem van de Noordzee en Oostzee in kaart brengen. Over die zeebodem lopen kabels van vitale internetverbindingen, stroomkabels en gaspijpleidingen tussen diverse Europese landen. In geval van oorlog zou sabotage van deze verbindingen deze landen en de NAVO een gevoelige klap kunnen toebrengen.

Pointer Special

Pointer bericht in deze special dat dergelijke schepen ook voor de Nederlandse kust zijn gesignaleerd. Volgens Rusland zouden de Admiral Vladimirski en de Jevgeni Gorigledzjan daar alleen maar zeebodemonderzoek doen, maar de vaarbewegingen doen anders vermoeden. De vraag rijst of onze vitale infrastructuur op zee wel voldoende beschermd wordt.

Meer over