Race

Portret van een icoon

NPO 3 - vrijdag 1 mei om 23:30

© ftpmuc.sky.de
In 1936 vinden de Olympische Spelen plaats in Berlijn. Adolf Hitler ziet graag dat arische atleten daar hoge ogen gooien. De grote ster van de Spelen is allesbehalve arisch: de Afro-Amerikaan Jesse Owens wint vier gouden medailles.

Dat hij talent heeft, staat buiten kijf. Niet voor niets verbetert atleet Jesse Owens in 1935 binnen drie kwartier vier wereldrecords. En hij is dan nog maar 21 jaar.

Race

Maar Jesse Owens wil meer (Stephan James). Zijn grote droom: schitteren op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

Voor een natuurtalent als Owens lijkt dat voor de hand liggend, maar dat is het niet. Als Afro-Amerikaan krijgt Owens overal – ook in eigen land – met tegenwerking te maken. 

Aangespoord door zijn coach Larry Sanders (Jason Sudeikis) gebruikt de atleet die tegenwerking in Race als extra motivatie. Met succes.

In Berlijn wint Owens – onder toeziend oog van Hitler – vier gouden medailles. Hitler is not amused: hij wilde dat ‘zijn’ Spelen de suprematie van de Arische atleten zouden laten zien.

Carice van Houten

Carice van Houten speelt in Race de Duitse filmmaker Leni Riefenstahl. Zij maakte tijdens de Spelen in Berlijn opnames voor de nazipropagandafilm Olympia.

Propagandaminister Goebbels verbood haar cameramensen om Owens' successen te filmen. Daar liet Riefenstahl zich niet door weerhouden. 

De iconische beelden van de overwinningen van Jesse Owens komen uit Olympia.

Meer over