Raiders of the Lost Ark

Indiana Jones strijdt tegen de nazi's in Raiders of the Lost Ark

NET 5 - maandag 1 augustus om 20:30

© Ronald Grant Archive
Indiana Jones ligt in de clinch met Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van nazi-Duitsland. Ze willen allebei de Ark van het verbond in hun bezit krijgen.

Indiana Jones (Harrison Ford) is een wereldberoemd archeoloog en occultisme-expert. Hij heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Regelmatig ligt hij in de clinch met Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van nazi-Duitsland. 

Raiders of the Lost Ark

Exotische locaties, humor en spannende actiescènes: de Indiana Jonesfilms bieden topvermaak. Na Jaws en Close Encounters of the Third Kind maakt regisseur Steven Spielberg met Raiders of the Lost Ark opnieuw een genreklassieker.

Voor inspiratie greep hij terug op avonturenseries die hem in de jaren 50 aan de televisie gekluisterd hielden. Het verhaal draait om archeoloog en avonturier Indiana Jones (Harrison Ford), die in onder meer Nepal en Egypte op zoek gaat naar de ark van het verbond.

Onderweg krijgt hij hulp van zijn ex-vriendin Marion (Karen Allen). Samen moeten ze de nazi’s, die ook achter de ark aan zitten, van zich af zien te slaan. 

Harrison Ford

Raiders of the Lost Ark was de eerste film over Indiana Jones. Daarna kwamen er al snel twee opvolgers.

In 2009, een kwart eeuw na deel 1, volgde er onverwachts zelfs nog een vierde avontuur van de flitsende archeoloog. Een vijfde deel moet in 2023 verschijnen.

Het is hopen dat Harrison Ford dan niet te oud is om om met zijn zweep in de aanslag door donkere grotten te kruipen en over voortrazende treinen te springen. De beste man tikte onlangs de tachtig aan.

Meer over