Sense and Sensibility

Vindt Kate Winslet een man in Sense and Sensiblitity?

Eén - vrijdag 25 maart om 22:50

© http://www.tvp.pl/fotopat/serwis/
Sense and Sensibility is een verfilming van de debuutroman van Jane Austen. Emma Thompson won een Oscar voor haar scenario.

Engeland aan het begin van de achttiende eeuw. Als de rijke Mr. Dashwood overlijdt moeten zijn tweede vrouw en hun drie dochters het landgoed verlaten, omdat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk de enige erfgenaam is. De vrouwen trekken in een eenvoudige cottage.

Sense and Sensibility

Voor de dochters is het een ramp. Hoe moeten ze nog aan de man komen nu ze geen geld meer hebben?

Vooral Elinor (Emma Thompson) ziet het somber in. Zij is de oudste en de verstandigste van de zusjes.

Ze houdt haar gevoelens altijd voor zich, zoals dat een meisje uit betere kringen betaamt. Marianne (Kate Winslet) laat zich vooral leiden door haar gevoel. Elinor is heimelijk verliefd op Edward Ferrars (Hugh Grant), de zwager van haar halfbroer. Alleen doet zijn zus Fanny er in Sense and Sensibility alles aan om te voorkomen dat Elinor en Edward elkaar vinden.

De romantische Marianne ziet in John Willoughby (Greg Wise) haar ridder op het witte paard. Hij is knap en gevat, maar zijn zijn bedoelingen wel eerbaar?

Emma Thompson

Jane Austen publiceerde haar debuutroman in 1811. Actrice Emma Thompson bewerkte boek bijna tweehonderd jaar later tot een filmscenario.

Dat deed ze op z'n zachtst gezegd niet onaardig: ze won er een Oscar voor. Haar vertolking van Elinor leverde haar een Oscarnominatie in de categorie beste actrice op.

Tijdens het schrijven van het scenario crashte de computer van Emma Thompson. Het script van Sense and Sensibility leek verloren.

Tot een goede vriend te hulp schoot. Na uren werk lukte het presentator, acteur en zelfverklaard computernerd Stephen Fry om het bestand te redden.

Meer over