Shrek

Moerasmonster steekt de draak met sprookjes

RTL 8 - dinsdag 3 augustus om 20:27

© http://covers.rtl.nl/
Moerasmonster Shrek is gesteld op zijn rust. Hij baalt er dan ook behoorlijk van dat zijn hele moeras vol sprookjesfiguren zit. Als hij een prinses zal redden, zorgt Lord Farquaad dat Shrek zijn moeras weer voor zichzelf heeft.

Animatiefilms, zeker als het sprookjes zijn, lopen doorgaans af op het moment dat de held van het verhaal de draak heeft verslagen en de beeldschone prinses heeft bevrijd.

Shrek

In Shrek begint het verhaal dan eigenlijk pas. De film draait om het groene monster Shrek.

Hij woont in zijn eentje in een moeras en is gesteld op zijn rust. Maar van rust is geen sprake meer: Lord Farquaad heeft alle sprookjesfiguren uit zijn land verbannen en die zoeken nu hun toevlucht in Shreks moeras.

Samen met de ezel Donkey gaat Shrek verhaal halen bij Lord Farquaad. Die weet het goed gemaakt. 

Shrek moet een draak verslaat en prinses Fiona bevrijden. Als dat lukt, zorgt Farquaad ervoor dat alle sprookjesfiguren uit Shreks moeras verdwijnen.

De gemiddelde sprookjesfilm is met dat verhaal anderhalf uur bezig, maar in Shrek is prinses Fiona al na een minuut of tien op vrije voeten.

De film gaat dan ook niet over haar redding, maar over hoe Shrek tot over zijn groene oren verliefd wordt op de beeldschone prinses.

Een prinses die zat te wachten op haar prins op het witte paard, maar in plaats daarvan een groen moerasmonster en een pratende ezel kreeg.

Mike Myers

Mike Myers was niet de eerste keuze voor de stem van moerasmonster Shrek. Oorspronkelijk zou Chris Farley de hoofdrol in Shrek vertolken.

Farley had zelfs al een groot deel van de dialogen ingesproken toen hij in 1997 overleed. Saturday Night Live-collega Myers nam de rol van Shrek over.

Myers sprak alle dialogen eerst in zijn normale stem in. Pas later bedacht hij dat Shrek een Schots accent moest hebben.

Het kostte vier miljoen dollar om hem al zijn tekst nog een keer te laten opnemen.

Meer over