Son of a Gun

Leren van de echte criminelen

RTL 7 - woensdag 26 januari om 22:58

In de gevangenis leren kruimeldieven pas écht hoe je een goede crimineel moet zijn. Dat geldt in ieder geval voor JR, een van de hoofdpersonen in de misdaadthriller Son of a Gun.

Piepjong is-ie nog als hij de cel in moet. JR (Brenton Thwaites) is pas negentien als hij een half jaar gevangenisstraf krijgt voor een klein vergrijp. In die gevangenis maakt hij voor het eerst kennis met echte misdaad.

Son of a Gun

In de gevangenis waar JR in Son of a Gun terechtkomt zitten ook zware jongens. Sterker nog: Brendan Lynch (Ewan McGregor) is de beruchtste crimineel van heel Australië.

Uitgerekend hij neemt de jonge JR onder zijn hoede. Hij zorgt ervoor dat JR niks overkomt, maar daar staat wel wat tegenover.

Als JR weer vrijkomt, moet hij Lynch helpen ontsnappen. En na die ontsnapping is het nog niet afgelopen.

De gevaarlijkste overvaller van Australië wil dat de net meerderjarige kruimeldief JR hem helpt met een grote goudroof. De mentor-leerlingrelatie van JR en Brendan komt onder druk te staan als JR valt voor – hoe kan het ook anders – het liefje van de baas.

Ansichtkaartenbandiet

De criminelen die je in Son of a Gun ziet, bestaan ook echt. Het verhaal van de film is gebaseerd op de Australische bankrover Brenden Abbott en zijn 'leerling' Brendan Berichon. 

Toen Abbott nog op vrije voeten was, ging het verhaal dat hij op ansichtkaarten schreef over zijn misdaden en die naar de Australische politie stuurde.

Hoewel dat verhaal niet klopt – het was een publiciteitsstunt van de politie om de aandacht op de zaak te vestigen – leverde het Abbott zijn bijnaam op (de ansichtkaartenbandiet).

Meer over