Spoorloos

Uit Zuid-Korea geadopteerde Dorien gaat op onderzoek uit in Spoorloos

NPO 1 - woensdag 12 april om 21:26

© KRO-NCRV
Tot 1988 gingen er veel Zuid-Koreaanse kinderen naar westerse adoptieouders. Dorien is een van de vierduizend Zuid-Koreaanse adoptiekinderen die in Nederland belandden. In deze aflevering van Spoorloos hoopt ze voor het eerst haar biologische moeder te ontmoeten.

Tegenwoordig is Zuid-Korea bekend als het land van hightechsmartphones, televisies en auto's. Voordat het land eind jaren 80 een moderne en welvarende democratie werd, was Korea echter een voorname exporteur van adoptiekinderen. Momenteel onderzoekt de Zuid-Koreaanse overheid of dat allemaal wel met toestemming van de biologische ouders is gebeurd.

Spoorloos

Van de Koreaanse adoptiekinderen kwamen er vierduizend terecht bij Nederlandse ouders. Een van hen is Dorien, die in Spoorloos vertelt hoe ze haar nieuwsgierigheid lang heeft onderdrukt, maar anderhalf jaar geleden toch op zoek ging. Ze vond haar biologische moeder, maar dat riep ook veel vragen op. In de uitzending reist Dorien naar Zuid-Korea voor een ontmoeting en een kennismaking met de Koreaanse cultuur.

Meer over