Top Gun - Stuntvliegen met Tom Cruise

22 maart 2019 10:46 | kijktips | Door Televizier

© Simpson/Bruckheimer
Tom Cruise brak door in Hollywood dankzij zijn hoofdrol in Top Gun. Cruise speelt gevechtspiloot Pete 'Maverick' Mitchell. Hij is niet zomaar een gevechtspiloot: hij behoort tot de 1 procent die wordt toegelaten tot een speciale elite-opleiding van de marine.

Net als zijn vader is Maverick (Tom Cruise) in het actiedrama Top Gun gevechtspiloot van de Amerikaanse marine. Als hij en zijn copiloot Cougar (John Stockwell) boven de Perzische Golf een aantal straaljagers tegenkomt, raakt Cougar volledig in paniek. Met een heldhaftige manoeuvre weet Maverick hun kist veilig aan de grond te zetten.

Top Gun

Die heldendaad levert Maverick een plekje op op de Top Gun-vliegopleiding. Dat is bijzonder: slechts 1 procent van de gevechtspiloten wordt toegelaten tot deze elite-opleiding.

Voor hij met zijn opleiding begint ontmoet Maverick op een feestje de mooie Charlie (Kelly McGillis). Zijn versierpoging mislukt, dus is het een tikkie pijnlijk als Charlie de volgende dag als docent voor Mavericks klasje staat.

De Top Gun-opleiding maakt zijn naam als elite-opleiding snel waar: de onderlinge concurrentie tussen de piloten is moordend en Maverick raakt in een strijd verwikkeld met de talentvolle piloot Iceman (Val Kilmer). Na een tragisch ongeluk begint Maverick zich af te vragen of hij überhaupt wel geschikt is voor het vak.

Fouten

Ondanks al het spektakel in Top Gun staat de film vooral bekend om de vele fouten.

Zo schieten sommige piloten dezelfde raket meerdere keren achter elkaar af, gebruikt iederen te pas en te onpas militair jargon verkeerd en namen de filmmakers het in de – toegegeven – bijzonder spectaculaire vliegscènes niet al te nauw met de natuurwetten.

Dat mag de pret niet drukken: Top Gun bracht niet voor niets ruim 350 miljoen dollar op.

Meer over